вторник, 15 октомври 2013 г.

Състояние на Nirvana

Наистина е невероятно. 

Изминали са 20 години от онази дивотия – кално кафявия клип с подскачащите мажоретки, раираната блузка на Кърт Кобейн, който къса струна, шоуто е в училищен салон и всичко е толкова.. гръндж.

Клипът има нат 120 милиона показвания в YouTube, а на тези от нас, които са били в достатъчно съзнателна възраст при първото му излъчване по телеизиите – просто ни се струва, че е било вчера..

А през това време бебето от обложката на Nevermind се е превърнал в пораснал младеж..

Гръндж – сиатълската мания, която обля света. Nirvana, Nevermind, Smells like a teen spirit – сякаш нещо се отпуши и започна нова вълна, която не само отвори ушите ни за сиатълския саунд и създаде нови групи, но повлия и на цялата рок музика.

Никой не може да предвиди какво и как би станало, ако ги нямаше тях. Знам какво се случи благодарение на Smells like a teen spirit – така чух Pearl Jam, Alice in Chains, Sound Garden и много, много други.. Отпадна сякаш задължението всяка песен да е поне 5-6 минути, да има продължителни сола на китара и какви ли не разработки, даже Metallica си постригаха косите..

Вече нищо не беше същото и подобно на няколкото други подобни вълни в музиката, гръндж се оказа течение, което се пренесе във всички направления на изкуството.

Докато не се превърна в мода и не уби Кобейн.

И сега, 20 години по-късно, нещата си идват на мястото. Рокът се връща към корените си. До следващата вълна, която никой не може да предвиди.


А Smells like a teen spirit продължава да е велико парче. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар