четвъртък, 3 октомври 2013 г.

ЗА пушенето

Няма как да не кажа и аз нещо ЗА пушенето. Едва ли ще е ново, едва ли ще е оригинално, а шанса да предизвика някакъв ефект е още по-малък.
Започвам със стандартната декларация за принадлежност към някоя от групите: аз съм пушач. Не твърдя, че е полезно и често (особено сутрин) усещам ефекта на прекаляването с този вреден (да, вреден) навик.
Въпросът май наистина опира до лицемерие. И то по няколко направления.

Първо: Не само тук, но и в глобален мащаб това е един експеримент по отношение на търпимостта. Както корпоративна, така и на отделния индивид. До кога и до каква степен може да бъде осъществяван натиск и това не касае само цигарите, а и отнемането на редица права, свързани с личния живот, данни, информация и т.н.
Понеже все пак за тютюнопушенето съм се разписал – няма да обсъждам нито google, нито Big Brother, нито подслушванията и така нататък. Факт е, че в Цивилизацията вече има квартали, където е забранено пушенето, тук се спомена по едно време, че и в колите ни ще забранят да пушим, докато шофираме.. Аз вярвам, че българския синдром „по-католик и от папата“ съвсем скоро ще доведе до едновременно прилагане на всичкия челен опит от най-крайни рестрикции.
Второ: Много зависи кой какво предлага. Ако предложението е на моята любима партийка – оо, да, това е прекрасна идея. Много е европейско някак да пафкам пред ресторантчето, а вътре като влеза да мирише на бебешка кухня, пелени и вкиснато. Така пуша по-малко, брей, здравословен живот направо.  Добре, че е европата (то и америката, нали от там тръгна) та с бой и принуда да ме накара да пуша по-малко. Изобщо и обобщено: каквото предлагат нашите винаги е най-доброто, каквото предлагат вашите – тъпо и неправилно.
Трето: Оправдание на действия без никаква мисъл. Това обикновено е последния довод в подобни спорове. Нещо от сорта на: добре де, САЩ го направиха, Европа го направи – е ние ли сме най-умните, та да разсъждаваме за това? Добре, няма да разсъждаваме.
Четвърто: Защо да не забраним подобряването на вкуса на цигарите, ароматизирането, слим версиите, електронните цигари.. Ами да, следващата стъпка е се задължат производителите да ги правят дори още по-вредни, та да облечем логиката си в практически резултати.
Пето: Ще преинача примера с басеините за пикаещи (наистина гениален пример, няма що). Ами то така трябва да се забранят басеините изобщо, защото мокрят. Нека всички басеини са празни, та ако тръгне вътре да влиза някой дето не може да плува да не се удави. Къде бъркам – та нали ако някой влезе в зала за пушачи не очаква вътре да намери зала за тихи игри от предучилищната възраст? Никой не натиква насила непушачите при пушачите, освен ако самите те не се имат за безмозъчно стадо.
Шесто: Какво ли ще стане, ако всички поумнеем и спрем да пушим? Разцвет на здравеопазването, безсмъртен живот и процъфтяваща държава? Или тъкмо обратното? Дали тогава лицемерието няма да принуди – и то не само в България – да се появят информации по отношение на никотина, които до известна степен да го реабилитират, защото нашите пари са им нужни? Нужни и то на всички – пушачи, непушачи, пикаещи, пикльовци и еко-астматици!
Седмо: Когато ограничваме нещо, то става по-скъпо. Не вярвам в следствие на глобалните атаки големите прозводители на цигари да са преживели огромни загуби – нито от свито производство, нито от многомилионните обезщетения. Така, както държавите си позволяват огромен акциз върху такива стоки (ок, приели сме го това), така и производителите могат спокойно да увеличат търговската си печалба, която и без това се губи сред с пъти по-високите налози.
Осмо: Хайде пак малко лицемерие в наш стил. Избори – и естествено другата партия се загрижила за ресторантьори, хотелиери и покрай тях и нашите димящи душици. Да де, ама после се поразсея. И сега обаче нали уж застудя – отново се сети и ще се внася промяна в закона за здравето. Някак прилича на игра на карти, като някой стиска козовете и цака с тях един по един като му потрябват.

Е за това много дразни тази забрана. Защото лицемери се правят на луди и това не са само политици, ами и уж нормални хора от всички прослойки. Промиването на мозъци е стигнало до там, че по филмите е ОК да се изпуши една цигарка с марихуана, докато ако въобще някой запали нормална цигара това означава някое от изброеното: 1. По този начин се показва, че действието се развива преди много години; 2. Пушачът е със сигурност крайно отрицателен герой; 3. Ако не е чак такъв боклук то или ще ги откаже на края на филма, когато доброто побеждава, или ще умре от коварна болест, или ще направи пожар.
Далеч съм от идеята да се рекламира пушенето. Добре, това е порок. При мен – един от многото пороци и е моя работа как ще се справям с тях. Може би и лицемерието е един от пороците ми, но това не ме прави сляп.
Та ако все пак се промени регламента с тютюнопушенето ще си е радостна новина. Ама пак някак с горчив лицемерен привкус.

P.S. странно.. из фейсбук се появиха отчаяни постове на типове, които ще емигрират заради евентуалното връщане на пушенето В ЗАЛИТЕ ЗА ПУШЕНЕ, други, които обвиняват комунистите за рака на белите дробове...... и сред лайкналите тези постове виждам хора, които не само пушат, ами с усмивка приемат по заведенията псевдо-пепелниците, които нелегално и тайно им се предлагат......

Няма коментари:

Публикуване на коментар