петък, 11 октомври 2013 г.

Сиротни

Те се казваха Братан и Ния. 

Бяха двойка сиротни души и на всичко отгоре имаха нещастието да обитават най-бедната държава в Европа. Живееха зад решетки.

Не стига това, ами и дълголетници. Поне 50 години ги чакаше тази тежка съдба, докато крилата им бленуваха висините, а в сънищата си виждаха скалистите планини.

Братан и Ния. Двойка скални орли, жители на Софийския зоопарк.

Един ден, преди десетина години, мимолетно ги споходи щастието. 

Бяха посетени от един странен човек, също приличащ на скален орел. Последва кратка публична церемония, след която Братан и Ния се оказаха осиновени. Издръжката им струваше 30 лева на ден, но те бяха птици и то зад решетки – как да изкарат и една стотинка. Но този добър човек дойде, обграден от камери и фотоапарати, и се погрижи за тях.

Благодарение на неговата милостиня двете птици щяха да получават дневната си дажба от месо – нещо, с което, ако бях на свобода, биха се справяли и сами.

Целта на благодетеля им беше чрез тази мила постъпка да добави зрънце светъл PR в кампанията си за кмет на мрачната балканска столица. Та на кой би хрумнало иначе да осиновява скални орли?

Малко по-късно синия-орел-кандидат-кмет кацна по обедно време вземе своята дажба храна в компанията на неподходящ субект и като преяде, беше брутално отстранен от високоморалната синя партия, която го беше издигнала на предстоящите избори.

Истината е, че на тази партия й пукаше за високия морал толкова, колкото и за скалните орли. Едните търсеха цаката на другите и накрая Братан и Ния го отнесоха, тъй като отпадна необходимостта да бъдат осиновявани.

Сега двете птици изпитват свенлива гордост. Все пак, макар и за кратко, настоящия премиер е бил техен баща. Сега е техен ред да му върнат услугата. Пазят му клетката зад решетките и винаги са готови да му намерят местенце при тях.






Няма коментари:

Публикуване на коментар