вторник, 29 октомври 2013 г.

У - като уставка, У - като Укопация, У - като Урешарски

Вече няма какво да се чудим. Краят на правителството „Орешарски“ идва. 

Може би до Нова година, може би малко след това, предвид дебелокожието на управляващите. 

Предизвестеният край е съвсем близо.

Нека за момент забравим всякакви пристрастия и (основно) антипатии и помислим.

Това са студентите. Излезат ли те, няма спиране. Винаги и по цял свят е било и ще бъде така. Независимо дали мъдрите и патилите наливат акъл как младежите са използвани, заблудени, купени, мързеливи и не им се учи.

Не. Това са студентите. Умни деца, пред които е бъдещето, които живеят със 100 лева на месец и могат да си позволят колкото си искат грешки, авантюри, рестарти и каквото ви хрумне, защото бъдещето е пред тях. 

И за това не ги е страх да бъдат идеалисти.

Там нямат място никакви чичковци – нито противници и родителски тела, нито нахъсващи ги академици и театрали. 

Подкрепата ни и омразата ни цапа идеята. Не се опитвайте да ги откажете, не се опитвайте да ги нахъсате. Изглеждате смешни!

Защото те плюят на доводите ПРОТИВ. 

И се смеят на ръждясалите вагони, които се преструват на локомотиви. Няма да си го признаят на глас. Но ви гледат с умиление.

Няма значение дали се окупират факултетите, понеже студа идва. Няма значение и дали са подведени, убеждавани или купени. Купете ги и вие – нали в който е властта, в него са и парите?

Изобщо не им пука, дали задават безумния въпрос „Кой предложи Пеевски?“, дали протестират срещу решение на висшия съдебен орган или искат оставка на който се сетят. Имат право. Имат право и да искат, и да ни будят, и да ни провокират.

Изведнъж и по улиците протестиращите се увеличиха. Ами да, вече дори на телевизиите не се налага да снимат от ниско, та да изглежда масов всеки един протест.

Протест на смелчаци, които са 50 000 на концерта на Роджър Уотърс и крещят ОСТАВКА, а след това се прибират по домове и кръчми, а пред Пармалента остават 500 човека.

И нека не страдаме, че толкова затруднения и неудобства са причинени. Събудете се – протестите имат такава цел. Трябва да блокират кръстовища, да окупират сгради – иначе кой ще ги забележи? Или за разлика от студентите ще си протестираме на ракия и шопска салатка по кръчмите?

Стигнахме ли уличната демокрация? Стигнахме я.

Всички ги е страх да отидат на избори – за това се мерят мускули по площади и университети.

Явно трябва БТВ да брои всеки протест и всеки протестиращ, контрапротестите да са „поредни“ и участниците им да са алкохолизирани и тъпи лумпени..

Трябва ли да спорим кои са повече, след като демокрацията е измислила най-ясното изразяване на общественото мнение – ИЗБОРИ.

..Ще се върна към началото. Грешни или не, студентите имат правото да го направят. И никой не може да ги изгони отвътре. Имат правото да го направят, имат правото, като първите протестиращи студенти през 91-ва, като следващата вълна 97-ма, да се почустват победители или употребени. 

Не ги цапайте.


Орешарски си отива. Дали ще се върне отново – ще реши народа.




2 коментара:

  1. "Трябва ли да спорим кои са повече, след като демокрацията е измислила най-ясното изразяване на общественото мнение – ИЗБОРИ." - С това становище не мога да се съглася. Моето "УУУУУ!" е срещу доминацията на представителната демокрация, за разлика от демокрацията на участието (на гражданите в общественото (само)управление). Иначе чудесен текст.

    ОтговорИзтриване
  2. народът ще реши, но едни 40 милиона ще отидат за ибори за да разберет перушаните студенти че за да искаш нещо първо трябва да знаеш какво. не само КОЙ ...

    ОтговорИзтриване