четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Нарконституционни зависимости

Още от времената на Бареков е ясно, че ако сутрешния блок на някоя телвизия не произведе новина – надници няма. В БТВ, като една социална медия, дори да няма новина, са склонни към известни компромиси, разчитайки на тъпотата и кратката памет на зрителите.

Като например новината, тиражирана от бившата офшорна медия на 09.10.2013: „Румен Ненков: Не съм убеден в независимостта на Конституционния съд“.

Е, първоначално това сензационно твърдение наистина шокира всеки един освидетелстван индивид, както и група бежанци, които си въобразяваха че са се добрали до Европа.

Без да се опитвам да застраша справедливо заработените от „Тази сутрин“ надници, само ще допълня сензационните разкрития, използвайки витиеватия изказ на съдия Румен Ненков в стил английски кралски двор (макар, да е ясно че „не съм убеден в..“ е по-скоро юридически преценена фраза).

Опасявам се, че зависимостта на констиитуционните съдии не датира от конкретния Пеевски казус, нито от зависимостта на един съдия от даден депутат, пък бил той и негов син.
Много е вероятно кабаретно-увеселителното представление, което съпътства избора на конституционни съдии, да е свързано именно с осигуряването на подобни зависимости, които да подпомагат нелеката работа на политическите групировки по време на целия мандат. Смея да допусна, че това е и причината избора на конституционни съдии да се превръща в мерене на мускули на политическите сили.

Страхувам се, че последната конституционна криза беше нарчена „Скандалът Марковска“ и беше предизвикан от политическата сила, чийто представители на всички нива се славят със зависимо послушание.

Май новина няма. Странно е, че не се протестираше, когато Пеевски влизаше в сегашния парламент. Или в предишния. Явно е станал още по-дебел, та вече се набива в очи.

Може в следващия парламент да влезе като независим.


Няма коментари:

Публикуване на коментар