вторник, 15 октомври 2013 г.

Триптих

Знаете баснята за лисицата и гроздето. 

Като видяла Кума Лиса, че не може да стигне до високия грозд, го обявила за кисел и със съхранено самочувствие си продължила по пътя.

Та така и аз. Гледам на снимка шедьовъра на Франсис Бейкън, наречен „Три изследвания на Лусиян Фройд“, на който явно е нарисуван приятеля му Лусиян Фройд, достопочтен внук на дядо си Зигмунд.

Гледам на снимка тоя триптих (защото едва ли ще го видя на живо) и понеже струва 85 милиона долара, изобщо не ми харесва.

Първо, въпросния Лусиян, който триптихно е нарисуван три пъти, очевидно наистина има нужда от изследвания. Човекът страда от размазана идентичност и изглежда не само тежко болен, но и като жертва на брутално насилие.

Общото между всеки отделен вопъл е кафявата роба на модела и крушовидното му лице, наподобяващо примат. Не вярвам нито приживе, нито след това, горкия Лусиян да е превъплащавал чак такова депресиращо изчадие.

Гледам като лисицата, махам с опашка и се чудя – кое от тази мазня струва и 1000 долара? 

Опитвам се да го пречупя и през призмата на патриотизма – все пак на третата картинка Лусиян Фройд мяза на пребит фен на националния отбор предвид трибагреника, гримиран на лицето му  - и въпреки това недоумявам.

Сигурен съм, че ако беше жив дядо му на Лусиян – би могъл да напише цяла студия върху разума и страстите на Франсис Бейкън. А ако Фройд беше жив и сега, когато се намират идиоти, готови да дадат 85 милиона долара за това творение на ада – щеше напълно да се откаже от науките.

Лисицата ще помаха още с опашка и ще каже – това любов към изкуството. Това са игри на обезумели псевдо-меценати, инвеститори в боя и платно, които купуват всичко друго, но не и изкуството.

Къде е мястото на гениалния триптих? Вие къде бихте окачили тази картина? В стаята, която сте приготвили за самоубийството си? В дневната, за да зяпате разтроената размазана мутра на Лусиян? Някъде, където ще потърсите спокойствие, вдъхновение, щастие или философско прозрение?

Добре, да оставим настрана битовизма. Мястото на голямото изкуство не е в кухнята на стената до печката. Ако имате толкова много пари, все ще прежалите едно помещение в дома си, където да окачите Лусиян. Само моля не слагайте наоколо огледала, трите му образа са повече от достатъчни. Нека в същото помещение няма и цветя – ще увехнат до 3 дни.

И въпреки това загадката остава. Какво е изкуството в този разтреперан триптих, кое е гениалното, кое е арт и естетическото? Кое струва толкова пари? Историята, стояща зад картината? Историята, стояща зад художника и модела? Каквито и доводи в тази посока да се дават, то те по-скоро подхождат на филателисти или нумизмати.

85 милиона? Няма лошо. Това е сделка. Само дето лисицата не би я приела за сделка с изкуство. Дори и да беше една ужасно богата лисица.








Няма коментари:

Публикуване на коментар