понеделник, 4 ноември 2013 г.

Сапунена толерантност

Нападението срещу Вики беше предизвестено. Единствено държавата вероятно нямаше никаква идея какво може да се случи.

Има ли човек, който не е виждал каква е обстановката в района от Женския пазар до джамията в центъра на София? Има. Това са българските политици, МВР и Столична община.

Докато се чудим кой предложи Пеевски, Вики беше заклана за 300 лева.

Нека е ясно следното:

Първо - ние българите не сме много по-качествена стока. Дори нямаше да се впечатлим, ако българин беше намушкал 10 пъти Вики, за да я обере. Това не е новина за нас.

Второ – достатъчно често се случва нашенци (независимо мургави или не) да се забъркват в подобни изпълнения по белия свят.

Трето – обиждаме се, когато в чужбина налагат рестрикции спрямо нас и търсим толерантност, а в същото време с ентусиазъм се сещаме за светлата си кожа и европейската си принадлежност при всеки сгоден случай.

Изброеното не променя нещата. Докато полицията пази политиците от народната любов, 500 метра по-надолу в посока халите, се навъртат денонощно странни птици. Стоят на групички, пушат, говорят си неразбираемо и изпращат с жаден поглед всяка преминаваща жена.

От какво държавата я е срам и страх да въведе малко ред? От защитниците на човешките права, от радетелите на релегиозните свободи, от Европейския съюз, от кой? Или изобщо не й пука?

Не е допустимо нито в центъра на София, нито където и да било в България, да се събират групички от безделничещи субекти с неизяснен статут и произход. Какво правят там? Обсъждат футбола? Търсят си работа? Протестират?

Толерантността изисква да се поставим на тяхно място. Добре – аз не гарантирам за себе си. Може би, ако съм на тяхно място, без работа, без пари, без храна, без перпектива – аз щях да съм опасен толкова, колкото и те. И за това държавата трябва да не ми позволява да бъда там.

Какво правят бежанците по улиците на държавата ни? Хора без документи и все още без признат статут? Ами могат да правят каквото си искат, и – трябва да признаем – доста прилично се държат на фона на условията, при които са поставени и безхаберието, което държавата демонстрира спрямо собствените си граждани.

Подобни престъпления хранят националистическите партии, но проблема е на съвсем друго място. 
Има виновник, който трябва да бъде заловен и да получи заслуженото. Има и реален виновник и това са всички нагоре по веригата, които допуснаха всичко това да се случи.

Какво ще е следващото? Изнасилване на някое момиче? Пребит бежанец?


Какво по-голямо доказателство за разминаването между народ и държава?



Няма коментари:

Публикуване на коментар