неделя, 27 октомври 2013 г.

120 минути от bTV

Понякога тъпотията помага. Очевидно е така в телевизионерския бизнес.

Щрака си човек каналите и току виж пропуснал нещо, ако не случи на подходящия анонс. И ако някой мисли, че знае какво е подходящ анонс – гарантирам, че е в голяма грешка.

Този нов принос в журналистиката дължим на Светослав Иванов – водещ на предаването "120 минути" по БТВ.

Та както си щрака зрителя каналите, изведнъж се случва следното:

В студиото на дръзновения водещ ще гостува Надежда Неински, по-известна като Михайлова.

Водещият поздравява гостенката и анонсира темата по следния начин:

„..Много ми е приятно, добре дошли във 120 минути...аа.. сега.. как да си представим страната, мно- много си мислех.. аааа.. имамеее президент и правителство, воюват. Имаме криза икономическа. Левскии.. ммм.. отпадна от слабаци аа в Европааа.. преди няколко месеца. После ще говорим пък и за кризата с Левски, за това Ви го казвам. Във коя година имате чувството, че живеем?“

Цялото това творение е поднесено с хаотична жестикулация, която очевидно цели да подсили думите му, но реално показва безизходицата, в която Светослав Иванов е изпаднал и отчаянието, с което търси спасение от словесния капан, който сам си е заложил. 

В крайна сметка успява да приключи с безумията си и да зададе въпрос на Неински, след което му поолеква.

А човекът пред екрана изумен оставя настрани дистанционното и, невярвайки на очите си, решава да проследи какви нови тъпотии ще чуе в това предаване.

След, като толкова мно-много е мислил водещия и това е измислил, нещата явно са си доста сериозни. 

Все пак очевидно основната драма му е отпадането на Левски в Европа (налага се да се ползва неговия изказ, все пак никой от нас няма 120 минути по БТВ в събота).

Добре, имам питане. Този готин Светльо, който иначе като репортер си беше добре, може ли някак да погледне малко по-далеч от личните си проблеми?

Да, че Левски е отпаднал от слабаци в Европа, е мъка за повече от половин България. Но нито му е спортно на Светослав предаването, нито госта му е футболист, нито темата с този гост ще е спортна.

И ако иска да подсили черната картинка в страната ни с това, че освен всички политически и икономически катастрофи – и Левски отпаднал в Европа, може да му се припомни че: Първо – ЦСКА даже не започна в Европа. Второ - за разлика от Левски, друг отбор – Лудогорец – се представя в Европа така, както нито Левски, нито ЦСКА са се представяли напоследък. Трето – волейболистите ни? Григор Димитров? Кой още?

Да, ама проблема не е това. На човека му е мъка, че Левски ммм.. отпадна от слабаци аа в Европааа.. преди няколко месеца. Другата седмица вероятно ще се оплаче, че на съседа му текат тръбите, мокри му тавана и държавата отива на кино. Не само държавата, ами живота губи смисъл.

Ненадейно, малко по-късно, към седмата минута, отново изниква темата. 

Този път е свързана с окаяния Орешарски. В публикацията Сиротни споменах за драмата на скалните орли и настоящия премиер, сега Неински отчете как далновидно СДС навремето се е отказало от Орешарски като кметски кандидат, понеже обядвал с Божков. 

Орешарски се оправдал, че бил търсил от хазартния бос подкрепата на феновете на ЦСКА.

То оправданието е такова, че да паднеш от смях. Но разсъжденията на Надето върху темата са не по-малко смешни.

Жестикулирайки, сякаш в дясната си ръка държи ябълка, тя казва следното: „Не бих се сетила изобщо за такъв тип лъжа, честно да ви призная. В смисъл.. да търсят подкрепа от феновете на ЦСКА ако щете е нещо, което феновете на СДС никога не е търсило подкрепа от фенове на ЦСКА в интерес на истината ако щете в този символичен знак, ние винаги сме били сините и в този смисъл няма никаква логика да оставим че е абсолютна лъжа...........“ и така нататък.

Много силна логика. Да оставим настрана, че някога ЦСКА беше отбора на военните, а Левски не бяха дисиденски клуб, ами отбора на милиционерите. Ама Неински май леко се е объркала. Значи щом някой е от ЦСКА, не може да гласува за СДС, а ако пък друг е от Левски – по презумпция е техен гласоподавател? 

Не им трябвало подкрепата на феновете на ЦСКА? Да, но все си мисля, че Левски има доста повече фенове от мижавите процентчета, които гласуват за Неински и приятелките й.

(Мило е някак - Надето говори за СДС в среден род).

Тези откровения подсещат зрителят отново да се протегне към дистанционното, след като е посветил вниманието си на цели 7 минути от 120-те. И със сигурност ще запомни предаването, за да го отбягва.


А смисъла може би трябва да се намери във фундаменталния въпрос на Светослав Иванов – Във коя година ви се струва, че живеем?




Няма коментари:

Публикуване на коментар