петък, 15 ноември 2013 г.

Бисеров, Бисеров

Трябваше Бисеров, преди да абдикира от всичките си високи постове, да си признае, че той е предложил Пеевски. Колко му беше да поеме отговорността за това, на фона на сериозните проблеми, които му се струпаха на главата. 

Да не говорим, че това е въпрос, който вълнува основно Генка Шикерова, а отговора му е толкова ясен, колкото е и незначително и безсмислено питането.


Да си признае, ама пък после ще кажат – аха, той предлага Пеевски за шеф на ДАНС, та да му се размине разследването.

А сега новия директор Писанчев, който пое агенцията след фиаското на Пеевски, измърка и престъпника Бисеров попадна в капана.

Странни са тези разсъждения.

Вероятно само наивниците и Генка Шикерова вярват, че Писанчев е назначен за директор с гласовете на депутати, които са различни от тези, които преди това избраха Пеевски. Има ли причина единия да е толкова по-различен от другия? Какъвто Пеевски, такъв и Писанчев – така биха заключили циниците и общо взето не биха сбъркали много.

Защото ДАНС очевидно е политически орган и ръководството й трябва да бъде на разположение на този, който е на власт.

Сведено до най-проста схема – или Бисеров до такава степен се е издънил, че никой не може да го спаси, или е отстрелян от приятелски огън.

При първия случай, най-вероятно става дума за външен натиск. Ако издънките са на местна почва - знаем много добре какво следва, особено ако става дума за политик. Но ако става дума за международни служби, особено американски – тогава дори нашите органи нямат голям избор и трябва да предприемат нещо.

А ако Христо Бисеров е покосен от приятелски огън, то причините трябва да се търсят в бизнес схемите на фирмата ДПС.

Нито НАП, нито ДАНС, нито която и да е друга държавна институция, извършват проверките си с някаква шеметна скорост. 

Причините за това са и технологични – изискват се много документи от банки, от проверяваното лице, от всякакви други места. 

Парлелно с това нека не се съмняваме, че Бисеров е знаел какво се случва с него и вероятно е опитал да потуши или забави нещата, да приложи някоя връзка или да окаже натиск – сигурни сме, че е имал достатъчно възможности и богат инструментариум.

Тоест, този процес е започнал достатъчно отдавна. И когато Бисеров става заместник председател на Народното събрание, той със сигурност е знаел вв каква каша е попаднал. 

Дали го е знаел само той? Едва ли. Знаели са го и Доган, и Местан, може би и в БСП се е знаело, поне на достатъчно високо ниво.

И изведнъж – Бисеров се самодетронира, ден преди да му скочи държавата, а Бойко се разочарова, че сега ще бъде разследван най-обикновения гражданин Христо, вместо политика Бисеров.

Има нещо страно в тази схема. И скоро ще се разбере какво е.

Защото когато са предлагали Христо Бисеров за заместник председател на Народното събрание, достатъчно много отговорни фактори от ДПС и БСП са знаели положението му.

За това новия въпрос е – Кой предложи Бисеров. Генке, записа ли си?


снимка vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар