събота, 4 януари 2014 г.

Тютюневи сълзи

Хайде, поредните платени протестиращи. Дойде ред и на тютюнопроизводителите. Това вече е истинско нахалство и безочие.

Сега, видиш ли, Националната асоциация на тютюнопроизводителите плаши с протест, ако до 5 януари търговските фирми не започнат изкупната си кампания.

Чакайте малко. Оставям настрана факта, че тези отровители и душегубци са си направили асоциация, която при това напълно законно вирее у нас. Оставям настрана, че противно на всякакви пазарни правила са решили да протестират, че някаква фирма не им купила тютюна. Това сме го слушали и при гроздобера, и при доматобера, краставичобера..

Ама какво изобщо ни занимават с проблемите си? Значи помага им държавата да си засадят плевелите, та да ни тровят с тях. Какво садят ли – кеф ти „Басми“, кеф ти „Виржиния“, кеф ти „Бърлей“ или „Кабакулак“. Тютюн, братя – отровата която избива нацията.

И не само това – протеста щял да е и защото изкупните цени щели да са по-ниски.
Ами как да не са по-ниски? Това е пазарна икономика. Забранихме пушенето и потреблението падна рязко. Слабо търсене – по-ниски цени. А и какво ми пука, нека измрат от глад производителите на гадната отрова, ние пък ще си умрем здрави някой ден.

И без блъфове – всеки от изброените тютюни се използва за пушене, не за медицински цели, да не говорим за произведените количества.

Далеч съм от мисълта да почне някой да пуши, за да има какво да ядат хорицата в бедните тютюневи райони на Родината. Но ако някой се е захванал да мисли вместо нас пушачите и да ни спасява от вредния порок, ако някой се е хванал вместо непушачите да им осигури повсеместно бездимни заведения, вместо да ги остави сами да избират в какво помещение да са – та този някой да бъде така добър да обясни на тютюнопроизводителите да си гледат работата и да се махат с гнусния си продукт. 

Да садят брюкселско зеле и да не ни пробутват сушените си листа.

Защото, така както се субсидират и подпомагат лицемерно производителите на тютюн и се вайкаме за неудачите им, а в същото време сме яростни борци срещу зловещия тютюнев дим, така ще се усети след време същия тоя някой колко от полза е бил акциза, който се събира върху крайния цигарен продукт.

Ако вярваме на някой и на радетелите на чистия въздух.


И тъй като сме тъпи и им вярваме – можем да очакваме протест и на производителите на амфетамини.



Няма коментари:

Публикуване на коментар