неделя, 6 октомври 2013 г.

MicroHTC

Може да съм назадничав, но не мога да се сетя за какво му е на човек телефон с две операционни системи и още по-малко разбирам за какво му е на човек едната от тях да е Windows Phone.

През септември Steve Ballmer от Майкрософт сподели, че софтуерния гигант е „изпуснал лодката“ по отношение на смартфоните. Човекът е в оставка и просто назовава с думи очевидното. При пазарен дял от 3,7% компанията, свикнала да е пазарен лидер и монополист, изглежда като пълен аутсайдер.

Моето мнение като потребител, опитвал достатъчно платформи е, че въпреки солидната армия от врагове, мятъщи линукси по прозореца и тук там някой епъл-фен, Windows е най-добрата КОМПЮТЪРНА операционна система за масовия потребител, а последния им продукт Windows 8 (преди предстоящия на 18 октомври ъпдейт) е от първа класа. Много силен ход е масовото налагне при ултрабуците и това определено е точка в актива на Майкрософт.И тъй като темата ми са мобилните телефони, няма да коментирам тук нитопредимствата, нито многото недостатъци на операционната система за компютри. Ще изчакаме версия 8.1 и ще видим.

И все пак – всяка жаба да си знае гьола.
Windows Phone се оказа до такава степен в дъното на всякакви класации, че дори оптимистите и крайните почитатели не са убедени, че следващия им телефон би бил със същата операционна система.

Ясно е, че все пак нещо трябва да се направи. Майкрософт не са свикнали да се предават без битка – само си спомнете (ако изобщо го ползвате) за любимия им Internet Explorer, когото не спират да подобряват и все по-зле става..

Първата стъпка беше придобиването на Нокия. И те доста лодки поизпуснаха, докато се чудеха да развиват ли Symbian, нова система ли да създават, да повярват ли на тъч-скрийните и изобщо какво и как се случва в този свят, та от пазарен лидер се превърнаха в трошачка за орехи. До тук добре – дано Майкрософт знаят какво да правят с придобитата компания за телефони, защото Гугъл определено май още не са сигурни как да използват тяхната Моторола. 

Та като си изпаднал в беда най-добре е да потърсиш други събратя по неволя. Едните ги купуваш, при другите (HTC) отиваш да си поплачете на рамото.
Тайванската компания също успешно затъва, в резултат от няколко погрешни бизнес решения и сега отчаяно се надява на поредица от елитни флагмански апарати да успе да оцелее или поне някой да я придобие.От юни 2013 HTC не е пускала на пазара Windows Phone базиран апарат и сега е интересно дали ще поддаде на безумното предложение от страна на Майкрософт – а именно добавянето на Windows Phone като втора операционна система към смартфоните с Андроид. 

От гледна точка на HTC - защо не? Майкрософт пари няма да им искат за това, дори като гледам отчаянието им – може и да платят, за да се стигне до сделка.
От моя гледна точка – не, благодаря. Не ми трябва. Знам какво е Windows Phone и няма нужда някой насила да ми го напъха в ръката, та дано размисля.
От гледна точка на Майкрософт.. незнам на какво разчитат. Нима наистина допускат, че като се лепнат на гърба на Андроид като алтернативна операционна система имат дори и минимален шанс да бъдат предпочетени при пряко съревнование? Та по този начин ще убедят още повече потребители в недостатъците си. 

Всъщност сетих се. Ето каква е идеята: през второто тримесечие на 2013 Андроид е със 79,3% пазарен дял. Ако се бяха сетили по-рано на всеки смарфон с Андроид да се лепва по един безплатен Windows Mobile, сега и майкрософсткта система щеше да е с пазарен дял 79,3%. Хитро.



Източник на данните: IDC

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар