неделя, 5 януари 2014 г.

Неделна проповед за новата година

Стана 5-ти януари и леко взех да поизтрезнявам.

Брей, голямо празнуване падна. Така я изпратихме 2013-та, както я и посрещнахме. С бомби, алкохол и свинско. 

И такова освинване падна, че преяждането със свинско си заприлича на чист канибализъм.

Леко поизтрезнях, но не достатъчно и трябва да поддържам това полупияно състояние, за да отложа махмурлука. Той че е неизбежен – неизбежен е, но пък идват януарските именяци, като ги подкарам наред и после ще му мислим. 

Светиите трябва да се уважават.

Мисля, че е много хубаво това отношение на нашенците към новогодишното изтрещяване. Кой изпраща старата, кой посреща новата година - не става ясно, но по типичен български стил всичко е като за последно.

И в това няма лошо, напротив, поне в едно нещо да си имаме и наш почерк. Не че е без чужди заемки (отново в наш си стил), но от всичко поамериканчено, поевропейчено и порусначено се е получила такава боза, че си е чисно наша. С „Многая лета“ и Дунавско хоро.

Освен това е повече от основателно да се приема като за последно. След 1-ви януари поне седмица и магазините са изпразнени, и купувачи няма. То и главите ни ги няма.

Някой незапознат с нравите тук ще се смае. Тези хорица – ще си каже – сигурно много силна година очакват да ги сполети. Явно за това още от сутринта на 31-ви декември са се натряскали и гърмят пиратки и всякакви бомби из улиците.

Както споменах – на 5-ти алкохола взе да ме отпуска. Не е добре това. Не е добър знак, защото същата работа ми се случи и в началото на 2013 година. Нали тази уж е нова, пък почва по старо му.


Може би трябва да сменя алкохола. Или държавата. Ама първо да ударя един зелев сок. Или едно шкембенце.





Няма коментари:

Публикуване на коментар